Dijital Yayıncılık Üzerine

Dijital Yayıncılık Üzerine
Photo by @felipepelaquim / Unsplash

Yeni kitabım "-miş" dijital platformlarda ön satışta. 1 Aralık'ta ise yayına giriyor.

Peki bu ne demek?

"-miş" için Türkiye'de basılı bir kitap olmayacak.

Avusturalya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Yeni Zellanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri

Bu ülkelerde basılı olarak alma şansınız olacak. Peki neden Türkiye'de basılı yayın olarak çıkmayacak?

Bunun pek çok sebebi var:

  • Fiyat. "-miş" için yayın evlerinin verdikleri tekliflerde en ucuz satış fiyatı 140TL olarak belirleniyor. 200TL'ye kadar çıkıyor. Bir de kargo masrafı, 50 daha ekleyin. İnsanların evlerine yiyecek bir kilo kıyma alamadıkları günlerde, kimseden 200-250TL kitap için para vermelerini isteyemem. Ben yazarlıktan para kazanıp zengin olmak istemiyorum. Ben okunabilmek istiyorum.
  • Masraf. Yeni bir yazarsanız, satış garantiniz yoktur. Bugün, Orhan Pamuk bir kitap yazdığında, kapağını açmadan rahatlıkla yüz binler satabilir. (Tamam ben de bir Orhan Pamuk değilim zaten, ama zaman verin, yazdıkça açılacağım.) Ancak yeni iseniz, yayın evleri kendilerini maddi olarak garantiye almak istiyorlar. Bu yüzden, sizden kendi masraflarını çıkarabilmek adına, ilk N adet kitabı satın almanızı istiyorlar. "-miş" için basım maliyeti 25-30bin TL arasında tutacaktı. Makul olmak gerekirse, kimsenin adı duyulmamış bir yazar ve kitabı için 200 TL vermek istemeyeceği bir dünyada, benim 30.000TL'lik masrafımı kurtarabilme şansım yoktu. Üstelik yayın evleri sizden bu parayı kurtardıktan sonra zaten pek reklam vb için uğraşmıyorlar. Tüm yaptığım reklamlar için bugüne dek kendi cebimden, kendi arkadaş çevremden, kendi emeğimle çalıştım. Bu biraz bana da haksızlık gibi geliyor.
  • Telif Hakları. Bir kitap için anlaşma yaptığınızda kitabın telif haklarını yayın evine devrediyorsunuz demektir. Doğrudan Yayıncılık platformları ile anlaşsanız dahi, telif hakları bu şekilde. Bu biraz da hukuki bir durum. Malum sansür yasası vs. Bu yüzden, telif haklarını devrettiğiniz süre zarfında kitabı dijital platformlarda ya da başka mecralarda, yayın evinden bağımsız satışa çıkaramıyor, paylaşamıyorsunuz. Bu da özellikle elektronik ortam adına elimi kolumu bağlıyor. Oysa, elektronik ortam kabul edelim, zamanla artarak yaygınlaşacaktır.

Mevcut durumda, dijital yayıncılık üzerinden serbest yayıncı olarak kolları sıvadım.

Peki kitabı nerede bulabiliriz?

Sinan Islekdemir - mis kitap
Bir Bar Hikayesi’nin yazarı ve yazılımcı Sinan İşlekdemir’in kişisel web sitesidir. Kitap Bağlantıları

Türkiye için:

İster iPhone, ister Android cihazlarınıza "Google Play Books" (Google Play Kitaplar) uygulamasını yükleyerek arayabilirsiniz.

Bununla birlikte Rakuten Kobo mağazasında da bulabilirsiniz.

İster Kobo, ister Google Play Books olsun, edineceğiniz epub formatındaki kitabı, dilediğiniz ortama (telefon, tablet, bilgisayar, Kindle, Kobo, Pocketbook vs) aktararak okumaya devam edebilirsiniz. DRM Free olarak gelmektedir.

Yurt dışı:

Pek çok ülkede yukarıdaki opsiyonların yanı sıra Amazon Kitaplar uygulamasından da ulaşmanız mümkün!